månadsarkiv: februari 2018

Klubb Gösta med Nisse Sandström 2/3

14F266A6-D0D0-4FB4-AE7E-BD940F48F4CC

Vi har glädjen att välkomna tenorsaxofonisten Nisse Sandström hit till Klubb Gösta. Han har med sog musik och arrangemang från sin långa karriär.

mest är Nisse känd för skivan The painter som har också fick utmärkelsen Gyllene skivan för. 2014 fick han Jan Johansson-stpendiet. Under en drygt 50 år lång karriär har han spelat med de flesta, både nationellt och internationellt. Vi är glada och stolta att ha Nisse Sandström som gäst på Klubb Gösta denna kväll! Som vanligt bli det lotteri, jazz-quiz med Gösta och god mat och dryck! Välkomna!

Intervju med Nisse Sandström: https://youtu.be/6S7pDyy1e-I

 

 

 

 

 

 

Föredrag med Rickard Åström om musikens effekter på kroppen

Tisdagen 27 februari kl. 19.00 Vänersborgs Museum

Föredrag av kompositören och musikern Rickard Åström, Göteborg.

Kan man mäta musikens positiva effekter på hälsan?

Åström berättar om ett uppmärksammat forskningsprojekt vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset som studerar musikens positiva effekter på läkeprocesser. Bland annat får vi höra om den omtalade studien kring vad som sker med hjärtat under körsångares samordnade andning.

Rickard Åström tar flygeln till hjälp under sitt berättande.

Vänersborgs Musikförening i samarbete med Studiefrämjandet, Vänersborgs Kommun och Vänersborgs Museum.

Biljettpris 120 kr (Medlem 100 kr)

Mer om Rickard Åström

www.musicformoods.com Här finns app för avslappning anti stress…

http://rickardastrom.com/

youtube clip ”What if music has the power to heal broken hearts?”

Iris Bergcrantz Quintet – a family affair! 22 feb.

2018-02-22 Iris B

 

TORSDAG 22 FEBRUARI KL.19.00
IRIS BERGCRANTZ QUINTET
BLÅ SCENEN, FOLKETS HUS, VÄNERSBORG

”Ny svensk jazzsensation” utropar en recensent och en annan gråter av lycka över debutalbumet ”Different Universe”. Musiken låter sig inspireras av såväl folkmusik som impressionism, 60-talsrock och jazz!
Iris Bergcrantz började sin sångkarriär i tidig ålder. Redan som 4-åring sjöng hon i kör, som 9-åring medverkade hon på en CD-inspelning och vid 14 års ålder kom hon trea i en internationell tävling i Makedonien. 2014 turnerade hon med den legendariske trumslagaren Victor Lewis. Iris är också medlem i vokalgruppen Åkervinda som turnerat i Sverige och Nordamerika.
I kvintetten ingår pappa Anders Bergcrantz, en av världens främsta jazztrumpetare, mamma Anna-Lena Laurin piano, Johan Kolsut trummor och fästmannen Anders Fjeldsted bas.
BILJETTPRIS 160 KRONOR (MEDLEM 120 KRONOR)

Cellon i fokus 17 februari, Daniel Tengberg och Thorleif Thedén.


Cellon i centrum – Musikföreningen firar 75 år

Mitt under brinnande krig bildades 1943 Vänersborgs Musikförening. Ett antal musikintresserade vänersborgare och en cellist från Göteborgs symfoniker, som låg i beredskap i Vänersborg, tyckte att det skulle hända något med musiklivet i Vänersborg. Cellisten hette Guido Vecchi och var legendarisk solocellist i Göteborgs symfoniker under 40 år! Och folk strömmade till och Musikföreningen fick 400 medlemmar redan första året.

Klassisk musik med kammarmusik och orkesterbesök från Göteborg präglade föreningen de första 50 åren. Men det förekom också besök av jazz-, vis- och folkmusikcelebriteter. 1994 berikades föreningen med jazz- och bluesmusik och gensvaret från musikintresserade blev stort. Medlemsantalet som varit i dalande under slutet av 1980-talet ligger nu åter på omkring 400 personer.  

Europa, USA, Australien, Nya Zeeland, Japan, Sydafrika och Sydamerika. Överallt har Torleif Thedéen spelat för fullsatta salonger. Thedéen är utbildad vid Edsbergs musikinstitut och spelade därefter i bland annat Radiosymfonikerna fram till 1985, då han vann tre av världens mest prestigefyllda cellisttävlingar. Förutom att vara en hyllad solocellist, är han även flitigt anlitad som kammarmusiker och spelar i flera konstellationer i framför allt Europa. Här får vi chansen att möta denne kritikerhyllade världsartist som förra året tilldelades Kungliga Musikaliska Akademien Interpretpris för sitt inspirerande musicerande, ”kännetecknat av värme, briljans, och kvalitet in i minsta detalj”. Han är sedan 1992 professor vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och sedan 1996 även professor vid Musikhögskolan Edsberg.

På programmet står Robert Schumanns passionerade cellokonsert, komponerad i rask fart under två intensiva höstveckor i mitten av 1800-talet. I Vivaldis känslomässigt laddade dubbelkonsert för cello musicerar Torleif med en av de många musiker som inspirerats av honom, Musica Vitaes solocellist Daniel Tengberg. Daniel Tengberg är uppvuxen i Vargön, där hans uppväxt starkt präglats av cello – både pappa Håkan och farfar Göran var cellolärare i Vargön och Vänersborg! Daniel har dessutom tilldelats stipendium från Guido Vecchis stiftelse, en av grundarna till Musikföreningen.

Kammarorkestern Musica Vitae fick nyligen fick ta emot publikens jubel i Blå hallen i samband med Nobelfesten. De uppmärksammas ständigt för sin stora bredd, sin höga kvalitet och sitt kommunikativa engagemang.

Dessutom fortsätter orkesterns fruktbara och spännande samarbete med tonsättaren Britta Byström. I ett uruppförande är det dags för en promenad till 1800-talets Ryssland och Tjajkovskij. Tjajkovskijs romantiska Serenad för stråkar avslutar konserten. Här flödar hans skapargeni fram som en aldrig sinande ström och Tjajkovskijs egen åsikt var att detta var något av det bästa han skrivit.

Inleder konserten gör Vargöns kammarorkester. Orkester startades av legendariske violinpedagogen och musikrektorn i Vargöns musikskola Sture Nilsson på 1960-talet. Sedan drygt 10 år tillbaka leds den av Catarina Olsson också violinpedagog från musikskolan och elev till Sture Nilsson.

Biljettpris 250 kronor (medlem 100 kr)