VÄGUS – Det var en gång…en orkester! 30 januari, Fyrkanten Vargön.

vägus affisch

Vägus, Västra Götalands ungdomssymfoniker, är ingen vanlig orkester. Med energi, musikglädje och humor har de unga musikerna skaffat sig ett rykte som Sveriges roligaste symfoniorkester. På sin vinterturné bjuder de på programmusik, alltså musik som berättar. De river också av Prokofjevs femma.

Vinterns turné med Vägus har titeln ”Det var en gång… en orkester!”

Temat är programmusik, det vill säga instrumental klassisk musik som skildrar en berättelse. Och visst kan musik berätta! Programmusiken uppkom under den romantiska epoken och är påverkad av renässansens tonmåleri. Bland kompositörerna hittar du bland andra Smetana, Dukas och Adams.

Här hör du Vägus målande berättelser om allt från lärkor som sjunger till sportbilar som dundrar fram!

Efter paus spelar orkestern Symfoni nr 5 av Sergej Prokofjev, som han komponerade medan kriget rasade i Europa. Vid premiären i Moskva i början av 1945 kunde man ana krigsslutet, och Prokofjevs musik blev som en vitamininjektion av energi och glädje. Om den här symfonin har han själv sagt att det är ”en hyllning till den fria och lyckliga människans generositet, styrka, och andliga renhet”. Symfonin blev en stor framgång och rosades av såväl kritiker som publik.

Sedan starten år 2000 har Vägus spelat många klassiska verk och nykomponerade beställningsverk. Ett 80-tal unga musiker skapar oförglömliga konserter, eftertraktade av både arrangörer och publik. Dirigent Simon Phipps gör allt för att plocka fram det bästa hos orkestern. Konsertprogrammen varierar från år till år, men har den höga nivån gemensamt. Musikerna är mellan 14 och 20 år gamla.

Regissör är Charlotta Sairio och dirigent Simon Phipps.