En hyllning till krigets musikaliska hjältar – sön 7 oktober

SÖNDAG 7 OKTOBER KL. 17.00
HUNDRA ÅR SEDAN FÖRSTA VÄRLDSKRIGETS SLUT – EN HYLLNING TILL KRIGETS MUSIKALISKA HJÄLTAR
LÖVSTABRUKS KAMMARSOLISTER
FESTSALEN, FOLKETS HUS, VÄNERSBORG
unspecified

På söndag 7 oktober presenteras ett program och hyllning till första världskrigets musikaliska hjältar i Festsalen, Folkets hus i Vänersborg. På scenen finns Lövstabruks kammarsolister med gräddan av den unga svenska musikeliten.

Första världskriget startade 1914 och varade till den 11 november 1918. Kriget engagerade alla världens stormakter som samlades i två motsatta allianser – de allierade och centralmakterna. Kriget var världsomspännande men centrerat till Europa. Mer än nio miljoner soldater dödades och uppemot 20 miljoner människor dog av direkta krigsorsaker.

I höst är det alltså hundra år sedan första världskriget tog slut. I denna konsert med Lövstabruks kammarsolister hyllas krigets musikaliska hjältar. Arnold Schönberg tillbringade ett par perioder i ett militärläger, Maurice Ravel tjänstgjorde vid fronten, Fritz Kreisler var en patriot och skickades tidigt till östfronten, Lili Boulangers dog under krigets sista år. Edward Elgar deltog aldrig aktivt i kriget men var märkbart tagen av kriget destruktiva sida. Kompositörerna var alltså på olika sätt berörda av kriget och verken de komponerat har på olika sätt blivit mästerverk.

Artisterna i Lövstabruks kammarsolister tillhör alla den unga svenska musikeliten. Den tekniska skickligheten är avsevärd och framföranden präglas av entusiasm, fräschör och fullständig avsaknad av allt som kan smaka rutin. I Kammarsolisterna ingår Philip Zuckerman violin, Linnéa Meilink Andersson violin, Vidar Meilink Andersson viola, Antonio Hallongren cello och Thomas Rudberg piano.